På Egedal gymnasium og HF er der en række tilbud til dig, der har brug for hjælp eller støtte på det faglige, sociale eller personlig plan
Hjælp til lektier: Lektiecafe
Hvis du synes, det er hyggeligere og mere motiverende at lave lektier sammen andre, så er lektiecafeen nok noget for dig.
Her kan du få hjælp og vejledning til dine opgaver, afleveringer og projekter. Du kan også bare komme for at have gode rammer til at lave lektier.
Det kræver ingen tilmelding – du dukker bare op, når du har brug for hjælp.
Lektiecaféen afholdes kl. 16.30 typisk tirsdag-torsdag.
Eksamensangst
Mundtlige fremlæggelser og eksamen kan være en stor udfordring hos mange elever, og hos nogle kan det være forbundet med direkte fysisk og psykisk ubehag.
På Egedal gymnasium og HF udbyder vi hvert år et kursus i eksamensangst, som gør dig i stand til at kende og forstå din angst og hjælper dig til at få kontrol over din nervøsitet.
Kurset i eksamensangst strækker sig over fire moduler og vil blive udbudt til forskellige årgange i løbet af året, hvilket du får nærmere information om.
Du vil blive undervist af Nathalie Lerche (underviser i dansk og psykologi) og Pia Bjerre (underviser i dansk, dramatik og mediefag).
Der bliver sendt en mail rundt til alle elever, hvor tilmeldingsproceduren fremgår.
Studievejledning
Skolen har 6 studievejledere ansat, som står klar til at hjælpe dig med at håndtere og besvare en lang række af de udfordringer eller spørgsmål du kan have som elev på STX eller HF. Det kan fx være spørgsmål vedr. SU- både som hjemmeboende og udeboende, hvordan du håndterer manglende motivation i skolelivet, spørgsmål om trivsel, udfordringer derhjemme m.m.
Alle klasser har en studievejleder tilknyttet. Studievejlederen har forskellige træffetider. Du kan se studievejledernes træffetider i Lectio.
Har du svært ved at læse, skrive eller stave?
Så kan du få hjælp fra skolens læsevejledere. Alle nye elever bliver testet ved en læse- og stave-screening, og bliver herefter tilbudt ekstra hjælp, hvis vi kan se, at man vil have glæde af det.
Der findes en lang række hjælpemidler fra IT-programmer til ekstra tid til eksamen, som du kan få gavn af hvis du har udfordringer med at læse.
Du kan se en oversigt over skolens læsevejledere og læse mere om tilbuddet her: https://www.egedalgym.dk/bliv-elev/information-til-ordblinde/
Har du en diagnose eller lidelse og har brug for særlig støtte?
Specialpædagogisk støtte
SPS står for specialpædagogisk støtte. Det er en støtteordning, der skal sikre, at du kan tage en ungdomsuddannelse på lige vilkår med dine kammerater, selvom du har en diagnose, lidelse eller andre særlige behov. Støtten kan være i form af hjælpemidler, studiestøttetimer med en SPS-vejleder eller ekstra tid til eksamen. Du kan læse mere om SPS generelt her: https://www.spsu.dk/for-elever-og-studerende
Sådan foregår SPS på Egedal Gymnasium & HF
- Eleven og forældre kontakter studievejledningen
- Dialog med elev og forældre om støttebehov med mulighed for et møde på skolen enten forud for eller efter skolestart
- Dokumentation sendes til studievejleder (til Dea for HF: dsm@egegym.dk og til Nana for STX: nh@egegym.dk)
- Studievejleder ansøger om støtte hos STUK
- Elev og forældre modtager samtykkeerklæring til underskrift via Digital Post
- Når ansøgningen er behandlet og bevilling godkendt, modtager eleven og forældre brev i Digital Post
- Studiestøttetimer iværksættes med SPS-vejleder, som kontakter eleven direkte via skolemail eller SMS
- Forløbsbeskrivelser udarbejdes hvert halve år af SPS-vejleder i samråd med elev og skal underskrives digitalt af forældre, hvis eleven er under 18 år
- Studievejleder genansøger løbende om støtte hvert halve år.
Hvem kan søge?
Det kan være elever med en diagnose som for eksempel ADHD, ADD, autisme, Aspergers. Det kan være psykiske lidelser såsom angst og depression. Det kan være høre- eller synsnedsættelse, hvis man er kørestolsbruger eller har andre fysiske handicap. Hvis man er ordblind, skal man kontakte gymnasiets læsevejledere (laesevejledere@egegym.dk).
Hvornår kan jeg søge?
Hvis du skal starte i gymnasiet, kan du med fordel kontakte studievejledningen inden skolestart, så du allerede i starten af skoleåret har en SPS-vejleder tilknyttet. Hvis du allerede går i gymnasiet, skal du kontakte din studievejleder.
Hvilken form for dokumentation skal jeg bruge?
Der kræves lægelig dokumentation, som beskriver diagnosen eller det fysiske handicap. Denne kan komme fra egen læge, psykiater eller via en kopi af et notat fra sundhed.dk. Det er vigtigt, at dit fulde navn og cpr. nummer fremgår af dokumentationen.
Hvordan foregår studiestøttetimerne med en SPS-vejleder?
Hvis du bliver bevilliget studiestøttetimer, mødes du jævnligt med din SPS-vejleder for at få hjælp til at planlægge og overskue dit arbejde, afkode hvad du skal, og generelt få struktur på hverdagen, opgaverne og særligt travle perioder med f.eks. eksamener eller projektforløb. Støtten kan ikke bruges på ekstra undervisning eller lektiehjælp; her anbefales det at gøre brug af vores lektiecafé.
På Egedal Gymnasium & HF har vi et samarbejde med firmaet ’SPS-vejlederne’, som varetager studiestøttetimerne for os.
Elev og SPS-vejleder aftaler indbyrdes, hvor ofte og hvor mange timer der er behov for at mødes, men typisk mødes man en time en gang om ugen. Møderne foregår på skolen, og din SPS-vejleder skriver i skemaet, hvor og hvornår I skal mødes. Det er kun dig og din SPS-vejleder, der kan se aftalen i skemaet.
Hvis møder ligger i undervisningen, godskrives fraværet løbende, men for at undgå, at du går glip af for meget læring, forsøger du og din SPS-vejleder så vidt muligt at planlægge møder i hulmoduler. Hvis det ikke kan lade sig gøre, er det vigtigt, at I skifter mellem hvilke fag, du går glip af.
Oftest vil du og din SPS-vejleder mødes alene, men det er også muligt at aftale, at din SPS-vejleder er med dig til undervisning, hvis du har behov for støtte der.
Hvad med prøver og eksamen?
Hvis du har en diagnose, et fysisk handicap, dysleksi (ordblindhed) eller dyskalkuli (talblindhed) har du mulighed for at ansøge om at få forlænget tid til officielle eksamener, interne års- og terminsprøver og til større skriftlige opgaver.
Det kræver særskilt ansøgning til skolen og efterfølgende godkendelse, før du kan blive bevilliget ekstra tid, og du skal også her have dokumentation fra en fagperson (igen typisk læge eller psykiater) på, at du har et lægeligt begrundet behov for forlænget tid til prøverne. Det er i sidste ende skolens ledelse, som afgør, om du er berettiget til forlænget tid.
Hvis du ønsker ekstra tid, er det vigtigt, at du ansøger i god tid inden eksamener, gerne ifm. din generelle ansøgning om SPS-støtte. Hvis du har andre behov ifm. eksamener (f.eks. hvis du ønsker, at din SPS-vejleder er med til mundtlig eksamen, eller du ønsker særlig placering til skriftlig eksamen) er det også vigtigt, at du henvender dig i god til. Du skal henvende dig til Dea, hvis du er HF-elev, og til Nana, hvis du er STX-elev.
Hvor meget tid er ekstra tid?
Til mundtlige eksamener/prøver med forberedelse på skolen kan man som udgangspunkt få forlænget forberedelsestiden med et tidsinterval svarende til eksaminationstiden. Eksempel: Til mundtlig eksamen i dansk A er eksaminationstiden 30 minutter og den ordinære forberedelsestid 60 minutter. Hvis man har forlænget forberedelsestid, får man 90 (60+30) minutters forberedelsestid.
Til almindelige skriftlige eksamener/prøver på skolen kan man som udgangspunkt få 1 time ekstra, evt. delt op, hvis prøven består af både 1. delprøve og 2. delprøve.
Til større skriftlige opgaver, der strækker sig over flere dage, kan man også få tildelt ekstra tid. Den ekstra tid vil dog gå fra undervisningstiden, og man skal være klar over, at man dermed går glip af undervisning, som de øvrige elever har.